Szolgáltatásaink, fejlesztések

A Léleköntő program felépítése

program.JPG

Szülői tanácsadás, mentálhigiénés segítségnyújtás:

Havi rendszerességgel biztosítjuk az intenzív terápiás napokon másfél órában, és az évi három egész napos tréning elengedhetetlen részeként. Segítséget nyújtunk a diagnózis gyászának feldolgozásában, a fogyatékosság felvállalásában, az előítéletek feldolgozásában, az erőforrások és közös idő keresésében. Cél még a közös gondolkodás szellemiségének elsajátítása, a gyermek fejlesztésében való aktív részvétel motiválása.

Önkéntes segédterapeuták képzése

Gyógypedagógus, óvodapedagógus, pszichológushallgatók bevonásával rentábilissá tehető a program intenzitása. Életszerű gyakorlatokon keresztül a hallgatók megtanulják a figyelmüket egy gyermek fejlődésének szentelni. Éves szintű elköteleződést kérünk. A teammunka közösségében a kezdők lelkesedésével különleges erőt jelentenek a szülőknek, kölcsönösen gazdagítják egymást. Képzésükben kiemelt hangsúlyt kapnak az etikai alapok, a saját határaik, szerepkörük, a szakmai szempontok, az egyes gyermek éppen aktuális fejlettségi szintje, a szülőkkel való kommunikáció.
Az intenzív terápiás napokon és a táborokban, az otthoni programban, illetve az óvodai és bölcsődei beilleszkedés segítőiként számítunk rájuk.

Egyéni és csoportos ambuláns gyógypedagógiai terápiák, fejlesztések

A gyermekek rendszeres, 12 hetente esedékes felmérésén alapulnak, ahol a célokat a szülők prioritásai alapján a teamekkel való munkában jelöljük ki.

Intenzív terápiás napok

Heti rendszerességgel kiszámítható tehermentesítést jelent a családoknak. Egész nap segédterapeuta van a gyermek mellett, az ő háttere biztosítja, hogy a gyermek maximális figyelmet kapjon a közösen meghatározott célok szerint, s a friss tudását azonnal kortárs közegben gyakorolhassa. Egyéni és csoportos terápiákat biztosítunk. Családonként havi rendszerességgel kerül sor a szülői tanácsadásra és mentálhigiénés segítségnyújtásra. Közösséget formálunk.

Otthoni program

Segédterapeuták képzésével a gyógypedagógiai fejlesztések óraszáma jelentősen emelhető, így az aktuális terápiás célok több gyakorlással hamarabb elérhetőek. A szülők nyitottsága esetén a közös személetet beépítjük az otthoni rutinokba is. A kiszámítható, rendszeres otthoni segítség lehetőséget nyújt a szülőknek az egymásra, a testvérre, önmagukra való komolyabb odafigyelésre is.

Táborok

Öt napos „intenzív napok”, ahol az elfogadó, meleg légkör hatványozott lehetőséget nyújt a fejlődésre. Az estébe húzódó egymásra figyelő megbeszélések során a segítői gárda közösséggé kovácsolódik.

Tréningek

12 hetente rendezzük meg a gyermekek köré szervezett szülőkből és önkéntes segédterapeutákból álló teameknek. Tematikusan, a családok aktuális kihívásainak megfelelően tartunk délelőtti előadásokat, megbeszéléseket, játékos közösségfejlesztő gyakorlatokkal, saját élményt nyújtó és érzékenyítő programokkal készülünk. Délután forgó rendszerben a gyermekek mérési eredményei alapján jelöljük ki az aktuális fejlesztési célokat, melyeknek prioritásait a szülők jelölik meg. Mentálhigiénés segítségnyújtással és szülő coachinggal bátorítjuk a szülőket saját erőforrásaik megtalálásában, a közös idők keresésén keresztül az elköteleződés megújításában, a gyermekük megértésében és kísérésében, a környezetükkel való konfliktusokban, az intézményekkel való kommunikációban.

Intézményi támogatás

Szakmai továbbképzést nyújtunk a fogyatékosságból fakadó kihívásoknak és gyermek egyéni szükségleteinek megfelelően. Rendszeres konzultációt biztosítunk a csoportban dolgozó kollégáknak. Nyitottság esetén önkéntes segítőt küldünk, aki heti rendszerességgel segíti az intézményi pedagógust a gyermek megértésében, a speciális eszközök (pl. képes napirend, folyamatábrák) bevezetésében, a gyermeket pedig a kortárs helyzetekben való fejlődésben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s